Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συνολική εκτίμηση



  Το κτίριο διαθέτει μια συνεχή κυκλική πορεία και πεζόδρομο, που εκτείνεται μέχρι το δέκατο όροφο και πάλι κάτω στο επίπεδο του εδάφους, και παρέχει πρόσβαση σε όλες τις κατοικίες. Η δομή τυλίγεται γύρω από δύο αυλές που συνδέονται με μια σήραγγα μέσω του κεντρικού σταυρού, που στεγάζει κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Σ’ αυτό το σημείο, το κτίριο διαπερνάται από 9 μέτρων ευρύ πέρασμα που επιτρέπει στους ανθρώπους να κινούνται εύκολα από την περιοχή του πάρκου στη δυτική άκρη του στα κανάλια νερού προς τα ανατολικά. Ένας συνεχής δημόσιος δρόμος εκτείνεται από το επίπεδο του δρόμου προς τα ρετιρέ και επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο σε όλη τη διαδρομή από το ισόγειο προς τα πάνω, κινούμενοι παράλληλα με μονοκατοικίες με κήπους. Το ύψος είναι χαμηλότερο στη νοτιοδυτική γωνία και υψηλότερο στη βόρειο-ανατολική πλευρά για καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Αντί για ένα παραδοσιακό συγκρότημα, τοποθετούνται όλα τα συστατικά μιας ζωντανής αστικής γειτονιάς σε οριζόντια στρώματα τυπολογιών που συνδέονται με μια συνεχή διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου μέχρι τον 10ο όροφο δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο αστικό περιβάλλον γειτονιάς όπου η προαστιακή ζωή συγχωνεύεται με την ενέργεια μιας μεγάλης πόλης, όπου επιχειρήσεις και κατοικίες συνυπάρχουν. Δύο πράσινες στέγες με κλίση συνολικού ύψους 1.700 m2 είναι στρατηγικά τοποθετημένες για τη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας καθώς και για την παροχή της οπτικής ταυτότητας για το έργο ώστε αυτό να δεθεί με τα παρακείμενα αγροτεμάχια προς το νότο. Όπου η κοινωνική ζωή, η αυθόρμητη συνάντηση και αλληλεπίδραση γειτόνων παραδοσιακά περιορίζεται στο επίπεδο του εδάφους, το 8 House επιτρέπει να επεκτείνεται σε όλη τη διαδρομή προς την κορυφή. Με θέα προς του προστατευόμενους ανοιχτούς χώρους των Copenhagen Canal and Kalvebod Faelled , προσφέρει κατοικίες για ανθρώπους σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες αυτή είναι μια δημιουργική, πειραματική αρχιτεκτονική, η οποία εκπλήσσει  και καλεί για μια ζωή που βασίζεται σε μια αίσθηση της κοινότητας.

 

  Αντί της διαίρεσης των διαφορετικών λειτουργιών του κτιρίου - για κατοίκηση και εμπόριο - σε ξεχωριστά μπλοκ, οι διάφορες λειτουργίες απλώνονται οριζόντια.
Τα διαμερίσματα, 476 μονάδες κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων διαφόρων μεγεθών, ρετιρέ και μονοκατοικιών τοποθετούνται στην κορυφή, ενώ το εμπορικό πρόγραμμα ξεδιπλώνεται στη βάση του κτιρίου. Ως αποτέλεσμα, τα διάφορα οριζόντια στρώματα έχουν επιτύχει τη δικής τους ποιότητα : το όφελος των διαμερισμάτων από τον αέρα, τη θέα, το φως του ήλιου και τη συγχώνευση των γραφείων με τη ζωή στο δρόμο.
 

 

  Το 8 House χρησιμοποιεί το μέγεθός του προς όφελός του, δημιουργώντας τεράστιες διαφορές στο ύψος και έτσι μια μοναδική αίσθηση της κοινότητας με μικρούς κήπους και μονοπάτια. Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις είναι αυξημένες γύρω από τον άξονα ύψους, έτσι ώστε κήποι, δέντρα και το σύστημα των μονοπατιών να ακολουθούν το σώμα της δομής σε όλη τη διαδρομή μέχρι την οροφή.

 

  Η συγκεκριμένη σχεδιαστική λύση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρογραφία μιας σύγχρονης πόλης που ξετυλίγεται γύρω από έναν πράσινο κοινόχρηστο χώρο. Επομένως μπορούν να προκύψουν προβλήματα που απαντώνται και στην περίπτωση των οικοδομικών τετραγώνων στις σύγχρονες πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως θόρυβος, απαίτηση ιδιοκτητών για περισσότερο ιδιωτικό χώρο και εντύπωση μονότονου σχεδιασμού. Επίσης το όλο οικοδόμημα είναι εσωστρεφές, γεγονός που του προσφέρει πλεονεκτήματα ανεξαρτησίας αλλά ταυτόχρονα το αποκόπτει από την υπόλοιπη πόλη θέτοντας ένα ζήτημα για το πόσο ομαλή είναι η ένταξη του σ’ αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου